Kucharze skorzystają z przepisu znajdującego się w Starej dobrej księdze o spaghetti. „Dostali ją od wujka, który ją dostał od swojej ciotki, która dostała ją od swojego taty, który ją dostał od swojej mamy, która dostała ją od sąsiada, który ją kupił we Włoszech”. Bohaterowie mają więc idealny przepis, duże garnki, wzajemną pomoc, ale… ktoś im nabałaganił w kuchni i zasnął w samym centrum dowodzenia. A potem ciągle ich rozpraszał i opowiadał o spotkaniu z chińskim smokiem, krokodylem, zebrą, śpiewając przy tym, tańcząc i grając na instrumentach. Czy w takich warunkach braciom uda się przygotować spaghetti?
Na scenie będzie gwarno, wesoło, tanecznie i oczywiście muzycznie. Młodzi widzowie będą mieli okazję nie tylko poznać tajniki przyrządzania jednej z popularniejszych (i pyszniejszych!) potraw, ale także posłuchać muzyki granej na żywo przez aktorów oraz towarzyszyć ich wszystkim figlom.
W atmosferze zabawy uczymy się też tolerancji, akceptacji inności oraz szacunku dla innych.
Twórcy:
Autor: Søren Ovesen
Tłumaczenie: Bogusława Sochańska
Reżyseria: Søren Ovesen
Asystent reżysera: Simon Holm
Scenografia: Annika Nilsson
Muzyka: Theatergruppe Batida i Nina Foss
Obsada:
Marta Gryko-Sokołowska – Put
Andrzej Bocian - Beniamin Wysoki
Piotr Michalski - August Wysoki
Spektakl powstał we współpracy Teatru Baj w Warszawie i Theatergruppe Batida w Kopenhadze.